Summa sidvisningar

måndag 2 juli 2012

Information om reseupplägg

Hermod solar kl 07.00 på taket 
Lite info om hur livet på bussarna ser ut! Ni som läst förra bloggen har sett det förut, men för nytillkomna läsare känner jag att en liten presentation är på sin plats. De vanligaste frågorna man får (förutom Varför?) är:
1) Hur bor man? Svar: som ni vet vid det här laget: På taket. Varje kväll (som man inte bor på hostel då, men det är lite fusk och inte alls lika roligt) så bygger taklaget upp en ställning på busstaket som man vanligtvis spänner en presenning över. Där lägger man så ut alla madrasser och sedan fyller man på efter hand som man kommer hem på kvällen. Oftast delar man madrass och ligger då skavfötters (i sovsäck). Så här såg det ut en tidig morgon vid Ohridsjön i Makedonien, när vi vaknade av att solen precis steg upp över bergen. Helt magiskt sätt att få vakna.
Några timmar tidigare. Snarkkören har föreställning. 
Muskulösa män bygger saker tillsammans. I det här fallet en
sovplats till sin familj. Manligt. 

2) Hur äter man/lagar man mat? Jo, äter gör man med bestick oftast, så det är ganska normalt. Lagar mat gör man i olika matlag som turas om att fixa frukost, lunch och middag. Man stannar då antingen vid vägkanten eller på någon rastplats, släpar ut gasolkök och all utrustning och hackar sedan grejer till en pastasallad eller en korvstroganoff. Funkar finfint. Sedan står man snällt i kö med sin lilla plasttallrik och får maten från den provisoriska mattanten. Efter det diskar man i några utställda baljor (även om "diska" i det här sammanhanget inte alls per automatik innebär "göra rent") och sen är det klart. EasyPC.

Matkö av girigbukar.

3) Hur går man på toaletten? Svaret på den frågan har redovisats många gånger i Afrikabloggen och eftersom det inte blir så mycket värre än då så får ni läsa det där. Vanligtvis kissar man på rastplatser eller i diken bakom en buske. Bajsar gör man tyvärr inte på tre veckor.


2 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag följde inte din Afrika-blogg i realtid, men har läst den i efterhand. Dock verkar den här resan vara något mer händelsefattig. Är det så eller är det bara ett intryck? Är det mest en massa buss från stad till stad och inte så mycket däremellan? Eller är det så att du känner att du redan skrivit det mesta om själva konceptet Rosa bussar redan? Eller är det helt enkelt svårare att blogga från Östeuropa? (Kan det vara svårare än från Afrika undrar man ju...)

    Är själv väldigt resintresserad och funderar på en Balkan-tur. Ha en fortsatt säker och härlig resa!
    /Gunilla

    SvaraRadera
  2. Fa´n det är kul att följa resan ! Att du hade så mycket tålanmod visste jag inte !! För det verkar behövas i massor.
    Och då är det skillnad på tålamod o irritation !!
    Må väl /Lasse

    SvaraRadera